postheadericon Dania wigilijne

Każde danie wigilijne stało się nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Wieczerza wigilijna jest przede wszystkim rodzinnym spotkaniem. Według tradycji chrześcijańskiej przez większość dnia powinniśmy utrzymywać ścisły post ilościowy i jakościowy, a wielkie jedzenie rozpocząć dopiero po pojawieniu się pierwszej gwiazdki na niebie. Najbardziej treściwą potrawą i daniem głównym podczas kolacji wigilijnej powinna być ryba. Najczęściej jest to karp. A ponieważ każdy lubi karpia przyrządzonego inaczej, właściwie każdy możliwy przepis jest mile widziany. Jeśli rodzina za karpiem nie przepada, to żaden problem, bardzo lubiane są pangi i dorsze.

Na Śląsku bardzo popularne są makówki. Przyrządzane są czasami na bułkach lub sucharach. Podstawowymi składnikami są: mak, chałka, mleko, mało, miód lub cukier, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa. Czasami dodaje się również wiórki kokosowe, rum i pomarańcze. Makówki, choć ciężkostrawne, sprawdzają się jako idealny deser podczas kolacji wigilijnej.

Barszcz z uszkami lub zupa grzybowa – te dwie są najpopularniejsze w Polsce, w zależności od regionu. Barszcz z uszkami jest wyjątkową potrawą i pałaszowaną z wielką ochotą, bo w ciągu roku jada się np. barszcz ukraiński lub barszcz z jajkiem, ale barszcz z uszkami jest zarezerwowany właściwie tylko na wigilijny wieczór.

Oczywiście nie ma świąt bez pierników, które są symbolem dobrobytu. Każdy przyprawia je tym, co lubi najbardziej, najczęściej są to: goździki, cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa i anyż. Te twarde ciastka zawsze kojarzą się ze świętami. Dawniej piernikami przyozdabiano choinkę. Dzisiaj rzadko już się to robi, ale pierniki i tak powinny być na każdym świątecznym stole.

Na kresach bardzo popularna jest kutia, czyli tradycyjne danie wigilijne. Przyrządza się ją z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu lub miodu i bakalii. Do tego mleko lub śmietanka.